Kotak Bunyi


Sesat?

Kroni

Satu hari.

Posted by -Mind Pollution-

Capai sebatang rokok..hisap hembus penuhi paru paru dgn karbon monoksida tempel kan sekali nikotin pada kotak otak.….Fuhh….berakhir satu hari yang bosan ,akan bermula pula satu hari lagi yang bosan.Hari yang bermula tanpa punch card,tanpa lepak di kedai minum,tanpa perlu lagi on plug suis untuk hidup kan computer server,tanpa leteran serta soal jawab kalau aku datang lambat.

Tanpa cabaran.
Aku dalam kekalutan . Tak tahu samada aku gembira atau aku sedih.Gembira kerana terlepas dari satu tanggungjawab terhadap kerja ,atau sedih kerana memikirkan bagaimana cara nak dapat kan beberapa keping kertas. Kertas yang digunakan hari-hari .Kertas yang menjadi penentu ukur taraf kehidupan seseorang zaman ini…duit. Takder duit, takder kehidupan.Takder duit ,jangan senyum,bercakap,berfikir,melawan,makan ,minum…you are totally nothing without money.Err… dgn keadaan ekonomi sekarang ini rasanya tanpa duit lebih baik anda jangan sakit..sebab kalau anda sakit juga kemungkinan besar wad anda adalah diluar…lebih baik cari bomoh.Yang upahnya sekadar seikhlas hati atau sekotak rokok..
First day di tempat belajar.. persekitaran yang standard untuk menimba ilmu.Lengkap fasilitasinya.Cuma menyedihkan ..tertanya pula aku ,”tempat cantik.tapi mereka yang ada disini nak belajar ker?atau sekadar melunaskan segala perintah ibu bapa?”atau hanya nak bergaya dgn rakan sebaya?mencari jodoh?ntah lah aku tak tahu..
Yups tempat cantik.tapi pelajar ramai yang zero.kenapa nak ambil kursus IT kalau pengetahuan dan minat terhadap computer serta segala macam suku sakat nya nil?Ah…mungkin hanya nak dapatkan status sebagai pelajar.Atau inginkan biasiswa serta elaun dari kerajaan…mungkin..kenapa nak ambil it kalau pengang mouse pon tak pernah?
Takpe lah ..mari semua belajar.. kita timba ilmu sama sama . Kita kongsi segala pengetahuan kita.Terlupa disini ada pondok wakaf untuk perokok.Ah…indah dunia .
Hari ini. Aku sudah sarungkan tag nama aku.Tertera jelas kod & nama pelajar.Dengan nama kolej sekali.Hari ini rasmi sudah aku bergelar pelajar.Belajar lah aku dengan budak baya adik adik aku . Bukan satu masalah pon pada aku sebab aku tak pernah beza kan seseorang itu dgn angka,dengan agama, dengan bangsa,dengan berapa botol mereka boleh telan alcohol satu hari..semua nya sama pada aku. Tapi sudah tentu yang ada pengangan utuh jadi sanjungan kan?
Ah bosannya …hari hari berlalu tanpa mendownload video ,game, atau lagu..Tanpa menganggu user user forum Ireans atau Selamba.

Aku capai sebatang rokok lagi.


[b][i][color=#FF0000]This post was my opinion today. It cant be used against me in tomorrow or later. In addition, I reserve the right to change views without giving any reason. [/color] [/i] [/b]

Penghormatan Terakhir.

Posted by -Mind Pollution-

"Heloo emak,Apis nak masuk belajar"

"Belajar?mana nak cari duit?adik adik ko pon ramai lagi nak sekolah"

3 tahun lepas.yups masih segar dalam kotak fikiran aku. Ayat dari seorang bonda yang dah penat dgn karenah anak anak . Yang kecewa dgn sorang dua perangai anak anak yang bila dah besar lupa diri.Ayat yang buat aku rasa sedih sangat sangat..... yer aku menangis masa terima jawapan tuh..

Hari ini. 28.7.2009 aku dah buat keputusan drastik. Adik aku yang sorang tuh pon dah habis sekolah dah pandai cari duit sendiri.Maafkan aku kalau aku nih pentingkan diri sebab aku masuk belajar.Kau tak dapat further study kau..ampun.

Keputusan yang aku harap akan mengubah corak perjalan hidup aku. Keputusan yang menjanjikan harapan yang lebih cerah .

Yer Sambung Belajar.

Mula mula terasa juga ,aku dah lambat kot kalau nak masuk belajar. Tapi terima kasih sangat sangat kat kawan kawan .Banyak bagi semangat . Umur bukan soal kot..lagi pon aku dah lama sangat kerja kat kedai komputer tuh.Kolej Komuniti. Satu nama yang tidak berapa gah kalau nak di bandingkan dgn institusi pelajaran yang lain.Tapi terima kasih juga pada kerajaan sebab wujudkan satu tempat belajar khusus untuk budak macam aku nih.budak yang takder masa depan.

terima kasih pada semua

terima kasih pada bonda yang sanggup pinjamkan duit untuk aku sambung belajar..katanya dia keluarkan duit bank...tapi anak mu ini lebih mengerti ibu, pasti ibu aku dah pinjam dgn sesiapa...yang aku sendiri tak kenal...terima kasih

Ubuntu .... membuntukan?

Posted by -Mind Pollution-

Hari ini dgn pertolongan Encik Sukarnoe.Berjaya juga mengcompizkan ubuntu aku.. arghh pening juga..sambil buat sambil mendengar.dalam faham ngan tak faham jadi juga..Tuhan jer kot yang tahu macam mana excitednya aku bila jadi,hahah mungkin itulah perasaan newbie macam aku nih..well aku nak tunjuk screenshot untuk windows 7 aku dulu..


windows 7



Walaupun tiada kepentingan tapi bila dapat buat sesuatu dan ianya menjadi?keseronokannya?kepuasannya? hahah lagi tinggi dari dapat berSms dgn awek. Kemampuan ia untuk flip 360 darjah buat aku teruja sekali :)) . Selama melayan windows tak pernah pon aku nak cuba benda macam nih.


Yang Ini nampak macam bontot kan? sebab tuh ler kot nama dia Ubuntu.



Ubuntu :
is an African word meaning 'Humanity to others', or 'I am what I am because of who we all are'

Salute untuk semua developer Linux.



Download.Aku Bosan

Posted by -Mind Pollution-

Contoh Band Masa Depan Malaysia.


Salute walaupon aku kasi link download .Harap anda dapat kan yang original sebab sangat berbaloi dimiliki.


Plague Of Happiness






Download

Size:62434 KB

Status:File



Second Combat & Motivation

Size:33586 KB
Status:File available

Plague Of Happiness -acoustic

Posted by -Mind Pollution-

"Biar ia pergi,
Kerna tak sanggup aku lagi duduk di depan tv,
Kerna kau tiada lagi,
Karya indah yang tak terperi bisa mengusik isi hati ini,


Terasa bosan, kemarau nan panjang,
Terasa bimbang tentang di masa hadapan,
Mana hujan tak berkunjung datang

Bila engkau datang,
Ia penuhi dengan perang tentang dunia yg semakin kejam,
Tiada lagi kedamaian dan satu hati,
Tapi kemusnahan yang tak terhenti,
Terasa bosan, kemarau nan panjang,
Terasa bimbang tentang di masa hadapan,
Mana hujan tak berkunjung datang

Cuba kau perhati,
Dimana letak isi hati warna pancaran media kotak tv,
Tiada lagi erti sebenar satu hati kemanusiaan hilang tak bererti,
Terasa bosan, kemarau nan panjang,
Terasa bimbang tentang di masa hadapan,
Mana hujan tak berkunjung datang"


..... aku pon terpikir. tentang masa hadapan..


Hati Muda

Posted by -Mind Pollution-

Dalam forum ireans . Tajuk " Adekah Kedua Ibu Bapa Kita Sentiasa Betul??? " aku rasa terpanggil pula nak berblogkan tajuk ini.Terima kasih lah pada eastman sebab buka topik itu.Sudah tentu lah aku akan jadi kaum minoriti sebab aku lebih suka bercerita secara realiti berbanding bercerita tentang indah dunia dari buku. Ahhh harus diakui juga seburuk atau seteruk mana ibu bapa kita , biarpun tiri ,angkat, baptis (keh keh keh ) ketetapan menghormati mereka tetap kena ada.


Aku golongan budak budak.Walaupon aku takpernah setuju dengan gelaran itu.Gelaran yang dianugerahkan untuk menutup pintu berhubung antara orang muda dgn mereka yang lebih dewasa.Gelaran yang diberi supaya dapat menyekat "budak budak" dari mencelah apa apa topik yang mereka bincangkan ..dan pasti keluar satu ayat."
budak budak jangan menyampuk cakap orang tua".Kenapa perlu dibeza beza sebegitu? Sedangkan pendapat yang diCelah..tak lari dari topik pon..kadang kadang bukan menyampuk..tapi cuba ambil tahu .Jadi apa rasionalnya dihalang kita dari berborak dengan orang yang lebih tua? Kalau yang dibincangkan itu tentang cara cara berjimak.

Mungkin dan hanya mungkin yang muda akan terdiam dan dengar.



Owh jauh menyimpang. Aku Budak budak,jadi aku tahu rasa jadi remaja.Aku faham naluri yang sentiasa memberontak serta tak pernah haus mencari keseronokan . Walaupun dengan jalan yang sangat Bodoh. Ya.Zaman dah berubah..kalau dulu nakalnya mencuri ikan dari kolam si Rama, beramai ramai masuk kebun si Ah Peng, Mengenyit mata yang biasanya diselangkan dgn bunyi siulan bila anak gadis Pak Abu melintas.Tetapi sekarang. Sudah tercapai tahap cabul mencabul,rakam merakam,upload mendownload,sebar menyebar.dan ini baru ketegori kurang ajar.
Untuk melihat kemulian sesuatu bangsa.Hakimi anak muda mereka.

Entah di mana silapnya masyarakat kita.Sentiasa mencari kambing hitam baru untuk disalahkan .Melihat pada diri sendiri ?lupakan masyarakat kita mmg sentiasa betul ..Tidak pernah teringat ..semakin kita rasa kita ini benar. Semakin jauhlah kita dari kebenaran.

Sedarlah masyarakat kita makin sakit.


Sakit mencari duit ,wang, pitih,money, sudah berbudaya serta beradat resam dalam masyarakat kita.Kesibukan itu juga yang menjadi alasan untuk kita terus menerus mengabaikan tanggungjawab kita. Penyebabnya?mencari keselesaan keluarga..kalau sudah siang malam keluar kerja .Keluarga terabai..dari segi mana kita selesa? Sewaktu anak masih kecil sudah pasti mereka tidak pasti mengapa ibu bapa terlalu sibuk bekerja.Lama kelamaan? Bila sudah kenal uda dan dara? mereka pon sudah malas untuk mengerti.


Hdup ini proses belajar...belajar

LINEN -Madhouse

In time..parenthood are busy..
Children..not to felt so easy..
Why..there are always meant to live..

Linen..so smooth that i touch you..
Freedom..world has gone to nowhere..
Why..it wasn’t for territory?

I’m Crying..I’m blinded..
So teach(tease) me how to save an important time..
I’m Falling..I’m wasted..
I’m losing and my heart were throwed down..

High..Cold..Far for me…
Lie..is so high to see..

Shift up..calling up intention..
Build up..life is so wonderfull..
Why..there are always meant to free?

Linen..so cool there..i worn you..
Save me..lets we deal on issue..
Fight for what we need to be..


Setia Bercinta

Posted by -Mind Pollution-

Sedar tak sedar .kerana aku suka sangat buat kerja yg aku buat sekarang..buat aku terlupa. Terlupa yang dah lebih lima tahun aku dekat sini. Yah...lima tahun bukan sekejap..dari aku pinjam motor emak,dah ada motor sendiri.ahaks!!~pencapaian yg kecil kalau nak dibandingkan dgn orang lain . Tapi besar nilai nya pada diri. Dari belajar menaip,hingga ke networking,dari mirc hingga ker ym ,dari networking baru menceburkan diri blajar hardware serta mengenal software.

(Encik Bos. kadang kadang aku panggil encik kapitalis hahah)

Terima Kasih Banyak Banyak pda bos aku yg gila ni . Terima kasih beri aku peluang dan berjaya paksa aku blajar benda yg sebelum nih aku fuck sangat sangat.

Dari jaga cybercafe,jadi tukang repair pc..walaupon tidaklah indah sangat perjalanan hidup aku tapi bila die fikirkan balik. Banyak juga pencapaian aku dah mark. Dan ramai juga yg aku dah ajar,maksud aku budak budak pratikal. Hurm semoga ilmu yg dah diajarkan tuh digunakan sebaik mungkin .Penat tau mengajar budak pratikal nih.kalau kena yang betul nak belajar takper. Kena yang datang sebab dipaksa mak ayah? Aku juga yang sakit jiwa.

Kadang kadang orang tanya juga kat aku..napa tak cari kerja lain?wah!~penat juga nak menjawab. Sebab takder kerja lain. Itu jawapan biasa yang akan aku bagi. Sebenarnya, aku sediri tak tahu kenapa aku susah nak cari kerja lain. Mungkin dah sebati kerja dekat sini.

Keluar pagi balik petang,adakala sampai malam.Aha serupa pula dengan kes aku
Sepanjang lima tahun di sini ramai juga kawan datang dan pergi. ahh mereka semua ada kehidupan sendiri..yang penting semua bergerak kehadapan,semua kejar masa depan.Tapi ,terkejarkah aku? penat kalau aku fikirkan. Bukan tak mahu ,mungkin tak berkesempatan. Harap tuhan permudahkan hidup aku serta hidup kalian......kerja nih macam bercinta juga,setia pon tak guna kalau tak dihargai.So hargai lah kerja kita.

Mari layan radiohead no surprises-

A heart thats full up like a landfill,
A job that slowly kills you,
Bruises that wont heal
You were so tired, happy,
Bring down the government,
They dont, they dont speak for her
Ill take the quiet life, a handshake of carbon monoxide